Amelia Burke

Hola! Em dic Amelia Nicola Burke y vaig neixer a Berwick-upon-Tweed, al Regne Unit, l’any 1968.

Sóc artista i activista. Vaig estudiar Belles Arts a Londres (Chelsea School of Art y The Slade School of Fine Art) durant cinc anys. Des del 2005 visc a l’Escala, on hi tinc un estudi de pintura, a casa meva mateix. Utilitzo la pintura com a via per a investigar sobre diverses experiències de la vida. Pintar és, per a mi, un pretext per a reflexionar i sentir la vida d’una altra manera, a través del color, la composició, la línia, la textura, la llum. Alguns temes importants en la meva obra són la salut, el patiment psíquic, el suïcidi, la família, la natura i les relacions personals.

Al 2010 em van diagnosticar càncer de mama. M’ho vaig prendre com una oportunitat per a descansar completament de les responsabilitats de la meva vida i per passar molt de temps sola. Durant aquest any de tractament vaig entendre que el càncer va venir per a protegir-me i oferir-me l’oportunitat de canviar. Vaig fer una sèrie de pintures que em van donar la clau per a viure més en el present: un canvi important per a viure amb el càncer. Avui, segueixo vivint amb la meva ment molt focalitzada en el present.

Actualment, i des de fa un parell d’anys, estic impulsant un projecte social anomenat Fabricants de Futur. És una plataforma multimèdia per a donar veu a persones a les quals normalment, per una raó o l’altra, segons crec, no els hi prestem suficient atenció, com ara els nens. A Fabricants cada col·laborador és responsable del seu treball, i ningú està obligat a fer res. Funciona amb la voluntat pura i tot el treball està incorporat en el projecte, perquè tot és vàlid. D’aquesta manera alliberem la veu autèntica dels joves, i la plataforma està oberta a tothom. És l’autogestió dins d’un equip molt ampli.

Quan vaig participar en les primeres Vetllades Filosòfiques de NodriMent, que eren sobre «Gratitud, Gratuïtat i Gràcia», vaig entrar, per primer cop, en contacte amb el món dels filòsofs. Va ser una gran ajuda per a mi descobrir els seus conceptes i arguments, amb paraules clares i amb autoritat; això em va recolzar en el meu desenvolupament de Fabricants de Futur. Aplico tot el que descobreixo a les trobades filosòfiques al meu treball de manera que, indirectament, es filtra cap als joves.

Actualment estic feinejant en la gestió de la Biblioteca de NodriMent. M’hi motiva el meu amor al llibre, que valoro molt, enfront del món digital, que ha canviat dramàticament la manera com els joves busquen la seva informació. Wikipedia se’ls hi apareix com la font de tot coneixement: dades sense autor, sovint sense rigor i, de vegades, equivocades. El mitjà d’internet és una experiència que sovint ens inquieta a través de moltes distraccions que no faciliten la concentració, ni el desenvolupament d’una ment àgil i sana, especialment per als joves.

Les meves converses filosòfiques amb en Blai, així com algunes Vetllades de NodriMent, m’han ajudat a clarificar la meva posició, així com la de Fabrticants de Futur, respecte del mercat cultural. Aquest és un món mogut pels premis, la fama i la gloria, amb la majoria dels artistes desvalorats i desanimats perquè el mercat i les institucions que sovint dominen el món cultural, no deixen pujar a gaires per l’escala daurada. En contrapartida, jo, com a artista, igual que l’associació Fabricants de Futur, només venem amb moneda social, o fem intercanvis, o oferim l’obra gratuïtament. No hi ha premis i no hi ha selectivitat. Separar-nos del mercat cultural permet que tornem a tenir valor, i també ens puja l’autoestima i la llibertat per a treballar segons el nostre instint creatiu. El poder de l’art i la creativitat requereix, per arribar ala seva esplendor, d’espais lliures de pressió econòmica.

Pel que fa a l’alimentació, puc dir que és cada vegada més difícil per als joves menjar bé. Amb el ritme de vida accelerada, amb pares treballant moltes hores, i amb la publicitat agressiva per a consumir productes alimentaris poc saludables, menjar resulta ser una experiència força pobra per a molts. Però la salut mental, i les malalties com el càncer, tenen molt a veure amb l’alimentació. Per això valoro que, a NodriMent, no només gaudim d’un marc cultural i social ben interessant, sinó, també, d’una alimentació saludable. Els meus dos fills adolescents, la Lola i l’Erik, s’han beneficiat de les activitats de NodriMent i del nostre contacte amb en Blai, i ara parlen de la filosofia com a una eina habitual a la seva vida.

Enllaços:
www.ameliaburke.net
https://www.facebook.com/fabricantsdefutur/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *